Vi snakket ikke om Holocaust

Søndag 17. oktober kl. 18.00

Sted: Falstadsenteret

 

Billett kr. 130,-
Student kr. 100,-

Medlemmer av NFFO kan bestille seg plass her 

Ledsagerbevis godtas. Billett fåes hos Kultar sine utsalgssteder.

 

Vi tar smittevern på største alvor. Billetter bør kjøpes på forhånd for å begrense kontakt og kø-ståing.

 

NFFO arrangerer

Prosalong om Irene Levins bok Vi snakket ikke om Holocaust. Mor, jeg og tausheten.

Boka baserer seg på notater Levin fant i moras leilighet da hun ryddet opp etter henne. Først virket det som tilfeldige lapper med usystematiske skriblerier. Etter hvert avtegnet det seg ei historie om moras selvbebreidelser fra krigen og spesielt det at hun ikke greide å redde sin far. Da Irene Levin vokste opp, var de traumatiske hendelsene til stede, men ikke snakket om. Boka rammes inn av tausheten som preget hele hennes oppvekst. Tausheten var både en mestringsstrategi for den enkelte, en måte å beskytte neste generasjon på og et svar på hvordan jødene tolket hva majoritetssamfunnet kunne tåle fra dem. Tausheten opphørte da storsamfunnet anerkjente den jødiske tragedien med et moralsk og historisk oppgjør midt på 1990-tallet.

Levins bok tar utgangspunkt i sin mors individuelle erfaringer, som så forfatteren konfronterer med den mer allmenne historiefortellinga. Den er også ei innvandrerhistorie om jødenes bosetning i Norge og hva de gjorde for å bli norske. Da boka kom ut i fjor, vakte den oppsikt og ble omtalt i alle medier, med svært gode anmeldelser i avisene.

Irene Levin er professor emerita ved OsloMet, Storbyuniversitetet. Hun har tidligere publisert en rekke vitenskapelige og populærvitenskapelige bøker og artikler. Onsdag 17. oktober kommer hun til Falstadsenteret på Ekne i Levanger. Der vil hun vil samtale med Anette Storeide, som er forsker på Falstadsenteret, med andre verdenskrig, fangehistorie og Holocaust som sine spesialområder.

Arrangementet er et samarbeid mellom NFFO og Stiftelsen Falstadsenteret.

Av smittevernhensyn ber vi alle om å forhånds kjøpe billetter.

Bilde: Gyldendal Forlag

 

Kilde: Kultar.no