Litteratursamtale: Gåten Ingeborg Holm

Arr. er flyttet til  1. august 2021. Du kan benytte samme billetter som du har kjøpt. Info sendt på epost!

01.08

kl.13.00

Sted: Falstadsenteret

 

Ordinær kr. 130,-
Student kr. 100,-

Ledsagerbevis godtas. Billett fåes hos Kultar sine utsalgssteder.

 

 

Velkommen til litteratursamtale om boka «Torturert og tatt som gissel. Gåten Ingeborg Holm» med forfatter Goggi Sæter.

«Det bi ailler fred på jorda så læng
nån e oinnertrøkt og fattig.»
Dette var Ingeborg Holms mantra. Hvem var hun?
Ei ungjente som i 1913 reiste til det «røde» Trondheim. Hun kom fra Bindal på Helgelandskysten. En huspost ventet, men det ble en kortvarig affære. Det var hermetikkindustrien som lokket.

Et samfunnsengasjert, politisk bevisst og spennende menneske trer fram. Bedre arbeidsforhold, lønn og kamp mot «nutidens pest», arbeidsløsheten, blir hennes hverdag. Da Hermetikkarbeidernes fagforening feiret 25 års jubileum i 1948, sa daværende formann: «.. en spesiell honnør til Ingeborg Holm som var foreningens formann i de vanskelige årene 1930 til 1936.»

2.februar 1945 kommer Ingeborg hjem fra nattarbeid på jernbanen. Her venter Gestapo. Øverstkommanderende og en av Gestapos farligste menn, Gerhard Flesch, påstår hun leder en motstandsgruppe. Stemmer dette? Og hva venter henne på Misjonshotellet? Hun blir, som eneste kvinne, tatt som gissel av den beryktede Gestapoagenten Henry Rinnan. Familien frykter det verste for Ingeborg.

Ingeborg Holms historie er et bidrag til å løfte en fagforeningsleder, kommunist, krigsmotstander, krigsfange og kvinne fram i lyset. Etter krigen fortsetter renholdsarbeideren og fagforeningskvinnen i NSB, til tross for de skadene hun pådro seg. Takken hun får fra norske myndigheter er en kamp gjennom 30 år for å få innvilget krigsinvalidepensjon.

Hvorfor har hun vært så ukjent for oss?

(Tekst og bilde: Solum bokvennen).

 

Kilde: Kultar.no