Etterkommernes fortellinger: Fange 37722 i Ravensbrück

Søndag 11. juli

Samtalen er flyttet til 11. juli 2021. Du kan benytte samme billetter som du har kjøpt. Info sendt på epost!

Ordinær kr. 130,-
Student kr. 100,-

Ledsagerbevis godtas. Billett fåes hos Kultar sine utsalgssteder.
Vi tar smittevern på største alvor.
Billetter bør kjøpes på forhånd for å begrense kontakt og kø-ståing.

 

Litteratursamtale:

Velkommen til litteratursamtale med etterkommere og forfattere Unn Christensen, Stig H. Christensen og historiker Anette Homlong Storeide, Falstadsenteret, om boka «Fange 37722 i Ravensbrück». (Museumsforlaget 2020).

Margrete Christensen, kalt Meta, var 21 år da hun ble arrestert natt til 2. november 1943. Hun jobbet i fremmedavdelingen på Trondheim politikammer og utstedte falske legitimasjonskort til folk som måtte flykte. Margrete ble holdt fanget i konsentrasjonsleiren Ravensbrück i Tyskland fram til de hvite bussene ankom i april 1945. Dette er hennes historie.

«Natt til 2. november 1943 kom de. Margrete (21), kalt Meta, hører soldater komme trampende opp trappa i Dronningensgate 4 i Trondheim. Hun arbeidet den gangen på politikammeret og hadde utstedt falske legitimasjonskort til folk fra motstandsbevegelsen. En soldat holder vakt utenfor soverommet mens hun går på do. Både Meta og svogeren hennes blir arrestert den natten, sammen med en rekke andre. De stues sammen i lastebiler og havner i kjelleren på Lademoen skole. Etter hvert blir hun forhørt av gestaposjef og torturist Gerhard Flesch, som er urovekkende høflig. Han rører henne ikke. Deretter blir hun sendt til Falstad, Grini og Ravensbrück».

 

Unn Christensen (f. 1952), datter av Meta, er journalist og faglitterær forfatter. Hun har arbeidet som frilansjournalist siden 1980 og utga i perioden 20062019 STEMMER, et magasin for litterære og samfunnsengasjerte tekster. Christensen har vært medforfatter av flere bøker, sist Christen Christensen. Hvalfangstpioner i Sørishavet (Novus forlag, 2017) sammen med Stig H. Christensen.

 

Stig H. Christensen, sønn av Meta, er utdannet ved Norsk Journalisthøgskole og har mellomfag i sosiologi og historie. Han har arbeidet som journalist i flere aviser og fagblader, og har vært redaktør i tidsskriftet Fontene. Christensen var journalist i LO-Aktuelt fra 20012016, samtidig som han skrev for LO Medias frifagbevegelse.no.

 

Dette arrangementet inngår i vår faste foredragsserie Etterkommernes fortellinger. Foredrag, samtaler og vandringer: Tidsvitnene etter andre verdenskrig forsvinner inn i historien. Fortellingene om de lever videre blant de etterlatte. I denne serien av foredrag og vandringer ønsker vi å gi ordet til etterkommerne, slik at de kan holde historien levende, på sin måte.

Bilde: Museums forlaget 2020

 

Kilde: Kultar.no